European Pallet Association e. V. (EPAL) - ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

30/11/2022

EPAL прието за нов член на Логистичната зала на славата /Logistics Hall of Fame/.

European Pallet Association e. V. (EPAL) беше прието за нов член на Логистичната зала на славата на 29 ноември 2022 г. на гала прием в Берлин заедно с други лица и организации.

29 ноември 2022 г. „Логистичната зала на славата отличава хора от целия свят, които са показали изключителна отдаденост на непрекъснатото развитие на логистиката и управлението на веригата за доставки“, публикува уебсайтът на Логистичната зала на славата. EPAL се гордее, че отсега нататък може да се брои сред тези хора като „Пионер в областта на палетите“ и би искало да изрази благодарността си за признателността, която върви с тази награда за групата EPAL, на многото потребители на европалети EPAL и лицензополучателите на EPAL, които направиха този значителен успех възможен чрез производството и ремонтирането на европалети EPAL.

Бернд Доре /Bernd Dörre/, Главен изпълнителен директор на EPAL, отговори на няколко въпроса от Логистичната зала на славата в писмено интервю по повод наградата.

Кое е най-значимото събитие в историята на палетите, що се отнася до тази услуга?

Най-значимото събитие се случи през 1989 г., две години преди основаването на EPAL, и това беше отварянето на границите между Западна и Източна Европа, което разделяше хората в Европа до този момент. Движението на стоки дойде със свободата на движение на хората и избраният товароносач за тази нова свобода беше европалетът EPAL.

До 1989 г. асоциациите за палети бяха част от дейностите на отделните страни: в Германия това беше Gütegemeinschaft Paletten e. V., основана през 1977 г. Тези асоциации бързо разбраха, че бързо нарастващото движение на стоки през вече неразделена Европа се нуждае от стандартизиран, висококачествен, взаимозаменяем европалет. И успехът беше точно зад ъгъла. Малко след основаването на EPAL през 1991 г. от асоциациите EPAL в Германия, Франция и Швейцария, други асоциации на EPAL бяха създадени в Полша, Италия, Испания и много други европейски страни. Тази стегната мрежа от производители и потребители на европалети EPAL и безбройните стоки, транспортирани с европалети EPAL, днес свързва хората в цяла Европа и много други страни по света.

Създаването на EPAL и групата от европалети EPAL и това, което несъмнено беше най-значимото събитие в историята на европалетите EPAL, преодоля разделението в Европа.

Значението и успехът на EPAL могат да се видят и в числата.

Повече от 100 милиона европалети EPAL бяха произведени през 2021 г. за първи път в една календарна година, като има повече от приблизително 625 милиона европалети EPAL в обращение – и това е консервативна оценка. Това означава, че EPAL е най-голямата група за европалети в света. Потребителите от търговията на дребно и индустрията могат да получат европалети EPAL по всяко време поради големия брой европалети EPAL в обращение и повече от 1500 дейности по производство и ремонтиране на EPAL. За разлика от други оператори на групи, потребителите не отбелязват прекъсване на доставката на европалети чрез обменната група на EPAL от началото на войната в Украйна. Въпреки войната и санкциите, в сравнение с предходната година, лицензополучателите на EPAL увеличиха производството на европалети EPAL с 6,25 милиона палети (+12,5%) през първите шест месеца на 2022 г. Следователно EPAL предостави впечатляваща демонстрация на устойчивостта на доставката на палети чрез групата от европалети на EPAL, която беше изключително важна през този период от време.

С какви предизвикателства ще се сблъскат палетите в бъдеще?

Невъзможно е да си представим света днес без европалети EPAL и затова трябва да се изправим пред днешното централно глобално предизвикателство – това за преодоляване на изменението на климата и всичките му въздействия върху околната среда и хората.

Много страни преминаха през изключителни горещини и суша тази година, както и свързаните с тях горски пожари и щети върху дърветата и природата. Използването на дървесина за икономически и промишлени цели ще бъде възможно в бъдеще само ако е част от устойчивото горско стопанство и отговорното използване на дървесината като ресурс. Европалетите EPAL и групата за обмен на EPAL вече отговарят на тези предпоставки от много години. Европалетите EPAL се произвеждат предимно от регионални и сертифицирани запаси от дървен материал и използването и обменът на европалети EPAL за период от много години значително намалява търсенето на дървесина. Използването на енергия от предимно възобновяеми ресурси и 100% възможност за рециклиране допълват положителното въздействие върху климата и околната среда на европалети EPAL. Следователно предизвикателството за следващите години ще бъде да направим използването и обмена на европалети EPAL чрез отворената група за обмен на EPAL по-привлекателни за още повече компании и в още повече страни, така че логистиката и опаковъчната индустрия да могат да дадат още по-голям принос за защитата на климата.

Какви планове имате за бъдещето на палетите?

Успехът на европалети EPAL е пряко свързан с обмена на палети чрез отворената група за обмен на EPAL, която е пример за функционираща кръгова икономика. Бъдещето на европалетите EPAL следователно зависи от още по-лесното и по-добро използване и обмен на европалети EPAL чрез отворената група за обмен на EPAL.

Ключът към това е по-нататъшното цифровизиране на процесите, при които се използват европалети EPAL. Следващата стъпка по този път е сериализирането на европалети EPAL, което ще позволи на потребители от логистиката, търговията на дребно и индустрията да заснемат местоположението и товара на отделните европалети EPAL. В същото време утрешните логистични решения се търсят непрекъснато в Иновационната лаборатория на EPAL – работилницата на бъдещето на EPAL. EPAL вече се подготвя за идните десетилетия на европалетите чрез директен диалог с потребителите на европалети EPAL и многото доставчици на услуги за обмен на EPAL.

Ако днес можехте да преоткриете палетите, какво бихте направили по по-различен начин?

Европалетът съществува повече от 60 години, а европалетът EPAL повече от 30 години. През този период от време много малко се е променило в дизайна и външния вид на европалетите. Това важи само за няколко успешни продукти поради няколко добри причини:

Производството на европалети EPAL от дърво осигурява перфектна стабилност и безопасност, както и устойчивост за логистичния сектор. В същото време размерите на европалетите EPAL са един от най-важните индустриални стандарти днес. Те са отправна точка за размерите на камиони, складове и системи за съхранение, транспортни ленти, кутии и много други продукти. Не напразно европалетът често е това, с което се измерва всичко останало. Всяка промяна или реконструкция на европалети EPAL би обърнала света на логистиката с главата надолу.

Въпреки това, ако погледнем назад към изобретяването на европалетите, знаейки това, което знаем днес, веднага ще „изобретим“ международната размяна на европалети като незаменим съпровод на европалетите. В действителност откритата и безплатна размяна на европалети първоначално беше просто щастлива случайност. Само чрез ангажираността на EPAL и неговите национални асоциации в продължение на много години културата на обмен на палети се разви в много европейски страни, което в момента е незаменим компонент на устойчивата логистика. Установяването на тази култура на обмен на отворени размени на палети и европалети като стандарт за логистиката във всяка страна по света би било нещо, което бихме измислили заедно с европалетите. В EPAL работим върху това всеки ден.

Относно EPAL:

Като международна асоциация, European Pallet Association e.V. (EPAL) отговаря за организирането на групата за обмен на европалети EPAL. Европалетите EPAL са крайъгълният камък на промишлените и търговски вериги за доставки в Европа. Марката EPAL означава качество, безопасност и устойчивост в логистиката.

В момента има приблизително 625 милиона европалети EPAL и приблизително 20 милиона Бокс палети EPAL в обращение, което прави групата за обмен на европалети EPAL най-голямата отворена група за обмен на палети в света. Повече от 1500 лицензополучатели на EPAL произвеждат и ремонтират европалети EPAL и други товароносачи EPAL в световен мащаб.

Като организация с нестопанска цел, EPAL не преследва никакви търговски интереси. Основана през 1991 г. като международна асоциация за сменяеми европалети, EPAL в момента е активна в над 30 страни чрез национални асоциации и представители. Централният фокус на дейността на EPAL е организирането на международна група за обмен на европалети EPAL и осигуряване на качеството на производството и ремонта на европалети EPAL, Бокс палети EPAL и други товароносачи EPAL.

Групата за обмен на европалети EPAL, със своите принципи на повторна употреба, обмен, ремонт и рециклиране, е пример за устойчива кръгова икономика повече от три десетилетия. Дървените европалети EPAL допринасят значително за опазването на климата. Те съхраняват CO2, предотвратяват отпадъците и подобряват въглеродния отпечатък на потребителите в индустрията, търговията на дребно и логистиката чрез повторна употреба, обмен, ремонт и рециклиране.

За допълнителна информация за пресата:
European Pallet Association e. V. (EPAL)

Бернд Доре /Bernd Dörre/
Тел.: +49 (0) 211 98 480 48 91

www.epal.eu